Embedded Computing – Datainsamling

Mineral Exploration

Med begreppet ”Embedded computing” avser vi att den insamlade informationen behandlas till en del utanför molnet.

Detta gör man för att avlasta den centrala behandlingen och reducera behovet att överföra stora mängder data. Detta område är precis det vi arbetar med på BitSim NOW: vi processar insamlad data med inbäddade system med snabba eller strömsnåla anpassade hårdvarulösningar och olika typer av standardiserade datagränssnitt. Analog till digital datakonvertering med höga samplingsfrekvenser eller i hög upplösning. För högre bandbredd och samplingshastigheter (upp till 4,8 Gsample / s) kan BitSims befintliga ADC-kort återanvändas. För dataöverföringar med standardprotokoll i hög hastighet kan BitSims IP UDP Ethernet-gränssnitt hantera datahastigheter upp till 10 Gbit / s. Eller ADC-omvandling med upp till 32 bitars upplösning. Processorer används som separata komponenter eller integreras i programmerbara enheter (FPGA).

Referensprojekt SMART Exploration:

Ett kostnads- och tidseffektivt modulärt digitalt system som samlar in mätdata som kan användas i smala borrhål, till djup så långt som 2 500 m saknas från marknaden för mineralprospektering.

BitSim utvecklar för närvarande tillsammans med Uppsala Universitet ny teknik för att förenkla sökandet efter mineral. Systemet består av en sträng med ett antal hydrofoner anslutna till en kabel som sänks ner i ett smalt hål. Högupplösta analoga till digitala omvandlare används för att samla in geofysisk data inför geologisk analys och modellering.

I stället för att använda skrymmande utrustning, lastbilar, stora vinschar, kraftaggregat och annan typ av utrustning som konsumerar mycket effekt är BitSims system lätt och strömsnålt. Dessa faktorer möjliggör en mindre och enklare utrustning och fordon.

EU Horizon 2020 smart explorationDetta är ett pågående projekt som finansieras av EU Horizon 2020-programmet. Mer information här.

 

 

Radioastronomi – Orbital Angular Momentum detection (OAM)

Orbital Angular Momentum Detector

BitSim NOW utvecklade ett kretskort med A/D-omvandling, FPGA-kretsar och Gigabit-kommunikation för digital signalbehandling åt Uppsala universitets fysik-institution och IRF, Institute of Radio Physics. Hårdvaran baserad på FPGA-teknik gjorde det möjligt för radiofysikforskare att tillämpa sina algoritmer för att upptäcka OAM-radiovågor.

För information om OAM för Radio Se Wikipedia-artikeln.

Systemet består av ett bärarkort och ett FMC ADC-kort med sampling med 130 MSPS med 16 bitars upplösning.

 

 


Referensprojekt med Embedded Computing – Datainsamling:

Inbrottslarm

Vi har utvecklat ett inbrottslarm som består av en glasskrossdetektor med tillhörande kontrollenhet. Larmet har extrema tillförlitlighetskrav. Det finns ingen ...

Seismologisk Detektor

Vi har utvecklat en autonom seismologisk detektor som samlar in och lagrar data om berggrundens fysikaliska egenskaper. Detektorn används på ...

GPS-tracking i realtid

I ett kunddrivet projekt var vi med och utvecklade elektronikhårdvaran till en tracker som används till att spåra t.ex. barn ...

Lånesystem till hyrcyklar

Vi har utvecklat all elektronik till ett lånesystem för hyrcyklar. Idag kan man hyra dess cyklar i en av Europas ...

Trygghetslarm för äldre

Vi har utvecklat ett komplett system för Trygghetslarm för äldre. Det unika med vårt trygghetslarm är att det fungerar både ...